A diák munkavállalás feltételei

A diák munkavállalás feltételei

 

 

A munkavállalás feltételei

 

Ez nagyjából minden diákszövetkezetnél megegyezik, mivel nagyrészt a törvényi szabályozásból következnek egyes feltételek, így ettől hivatalosan nem térhet el egyik iskolaszövetkezet sem.

 

 

Ahhoz, hogy bármilyen munkát elvállalhass, először is tagnak kell lenned az adott szövetkezetben. Ahhoz, hogy tag lehessél meg kell felelned bizonyos feltételeknek. Azaz érdeklődhetsz, hogy van-e munka a számodra, de ha dolgozni is szeretnél, akkor ahhoz először rendbe kell rakni a papír ügyeket, azaz be kell íratkoznod. Nem kell megijedni, ilyenkor 500-1000 Ft vagyoni hozzájárulást előre be kell fizetned, amiről átvételi elismervényt kapsz. És természetesen ha kilépsz a szövetkezetből akkor ezt a pénzt visszakapod.

 

Kik lehetnek tagok, mi kell a belépéshez:

Minden 16. életévét betöltött nappali tagozatos diák (ez vonatkozik a Magyarországon tanuló külföldi diákokra is.)

- fényképes igazolvány

- nappali tagozatos(!) iskolalátogatási igazolás
- adókártya (igen, te is adóköteles vagy)

- TAJ kártya

- személyi igazolvány
- részjegy befizetés (1000 Forint, melyet kilépésnél visszakapsz) Ez iskolaszövetkezetenként változó, de jellemzően 500 Ft vagy 1000 Ft környékén mozog.

- bankszámlaszám (Mivel a fizetést jellemzően mindenhol utalják már. Kérj tanácsot, hogy melyik bankot válaszd! Ez azért is fontos, mivel "rossz" bank esetén akár 2-3 napot is késhet a fizetésed és erről nem a szövetkezet tehet.) 

 

Ha már tag vagy és túl vagy a beíratkozási procedúrán akkor tudsz jelentkezni különböző munkákra, amit egyes iskolaszövetkezetek kínálnak. (Minden iskolaszövetkezet más-más "cég". Így ha esetleg több iskolaszövetkezetnél szeretnél munkát válallni, akkor csak annyi a teendőd, hogy mindegyikhez beiratkozol ahol dolgozni szeretnél, vagy ahol számodra érdekes munkát kínálnak.)

Tehát fontosnak tartjuk itt megjegyezni, hogy akárhány iskolaszövetkezetben tag lehetsz egy időben. És akár a minden nap más által kiközvetítt munkán is dolgozhatsz, akik jobb munkát knálnak, ami jobban megfelel Neked és az időbeosztásodnak.

 

Ha megtaláltad a számodra megfelelő munkát és megkaptad a megfelelő tájékoztatást, hogy pontosan mit is kell majd csinálnod és hol és mettől meddig..., akkor erre egy külön szerződést is kell, hogy kössön Veled az iskolaszövetkezet. Ez a szerződés rögzíti, a munkád és az érte járó díjjazás részleteit. Azaz a munkát és a munka helyét, az időbeosztást. Ezen kvül természetesen leírja, hogy mennyi az órabér, mettől meddig kell ott dolgoznod és, hogy kérdés esetén kihez tudsz fordulni Tehát leírja, hogy ki a szövetkezeten belüli "felettesed" vagy "témavezető" ill. hogy a kinti munkán ki a felettesed, munkáltatód, főnököd. Fontos: ez a szerződés ill. az előtte történő szóbeli megbeszélés már Téged is kötelez, hogy valóban elmész és megcsinálod azt a munkát amit vállaltál.

 

További fontos feltétel a munkavállaló életkora, azaz a Te életkorod, ejtsünk erről is pár szót:

 

Munkavállalóként munkaviszonyba főszabály szerint akkor léphetsz, ha a 16. életéved betöltötted. Abban az esetben azonban, ha már elmúltál 15 éves és általános iskolában, vagy szakiskolában, illetve középiskolában (gimnáziumban, szakközépiskolában) azaz nappali tagozaton tanulsz, az iskolai szünetek alatt (nyári szünet, téli szünet) szintén létesíthetsz munkaviszonyt. Ennek azonban további lényeges feltéte, hogy a 16 éves korod alatti, szünidő alatti munkavégzésedhez a munkáltatódnak be kell szereznie (ill. hát ha dolgozni szeretnél, akkor Neked) a szüleid hozzájárulását is [A Munka Törvénykönyvérol szóló 1992. évi XXII. törvény (továbbiakban: Mt.) 72. §-a]. Ezt írásban kell megtenni.

 

Fontos tudnod, hogy fiatal munkavállalónak minősülsz a munkajogi szabályok alkalmazása szempontjából addig, amíg a 18. életévedet be nem töltötted. Ha tehát elmúltál 16 éves, illetve szünidőben történő munkavégzés esetén elmúltál 15 éves, már dolgozhatsz, de ha még nem múltál el 18 éves, munkaidőd maximum napi nyolc óra, illetve - ennek megfeleloen heti negyven óra lehet, egy perccel sem több! Részedre négy és fél óra munkaido után, legalább harminc perc munkaközi szünetet kell biztosítani. Ez a szünet alkalmas arra például, hogy a munka közben megebédelj, pihenj egy kicsit, felfrissülj. Hogy tudd, a felnottek számára ennél valamivel hosszabb munkaido is előírható, valamint részükre csak hat óra munkavégzés után kell és csak 20 perc munkaközi szünetet biztosítani. Két munkavégzés között, azaz az egyik napi munkavégzés és a másik napi munkakezdés között legalább 12 órának el kell telnie (azaz ennyit kell pihenned két munkavégzési idotartam között), ezt az idot nem lehet lerövidíteni (kollektív szerzodéses megállapodásban sem). Ezen kívül nem oszthatnak be éjszakai munkára, illetve készenléti vagy ügyeleti jellegu munkára sem, valamint nem túlórázhatszés két munkanapod között el kell telnie tizenkét órának. A béred alsó határa ugyanaz, mint a felnőtteké: 397 Ft/óra (nettó).
Ha több munkáltató számára végzel egyszerre munkát, a részükre történo munkavégzés idejét össze kell számítani. Tehát ha például több helyen is dolgozol egyszerre munkaviszonyban, vagy valahol munkaviszonyban foglalkoztatnak, máshol pedig megbízási jogviszonyban, vagy vállalkozási jogviszonyban, akkor ezeket a munkaidoket össze kell számítani. Ezektol a szabályoktól az Mt. nem enged eltérést, azaz ezeket mindenképpen be kell tartania a munkáltatónak (megbízás esetén megbízónak, vállalkozás esetén vállalkozónak), illetve munkáltatóknak aki Téged foglalkoztatnak [Mt. 129/A. §].

 

Memo:

* 15 év alatt semmilyen munkát nem vállalhatsz el hivatalosan

* 15 és 16 év között írásbeli szülői engedéllyel iskolaszünetekben (téli, nyári) részmunkaidőben vállalhatsz munkát azaz napi, 4 vagy 6 órában. 8 órában nem.

*16 és 18 éves kor között nem kell már írásos szülői engedély, dolgozhatsz napi 8 órát is akár, nincs iskolai időhöz kötve, hogy miko rdolgozhatsz, azonban nincs túlóra, nincs éjszakai munka és nincs ügyelet sem.

* 18 éves kor felett a magad ura vagy...

 

 

Itt kell kitérnem arra röviden, hogy nem csak munkaviszonyban állhatsz, hanem polgári jogi jogviszonyban is (megbízási, vagy vállalkozási jogviszonyban). Erre tekintettel indokolt a fiatal munkavállalók jogainak és egészségének védelme érdekében a munkaügyi szabályok alkalmazását akkor is kiterjeszteni Rátok, ha polgári jogi jogviszony keretében dolgoztok. Ebben az esetben ugyan nem az Mt., hanem a Polgári Törvénykönyv vonatkozik a munkavégzésetekre, de Rátok az Mt-ben meghatározott alsó korhatár egyéb munkavégzésre irányuló jogviszony (pl. megbízás, vállalkozás) tekintetében is betartandó.
A polgári jogi jogviszonyok és a munkaviszony sok szempontból jelentosen eltérnek egymástól. Elhatárolásuk - röviden összefoglalva - a következo szempontok alapján történik: Általánosságban elmondható, hogy ha önállótlan, függo munkát személyesen végzel szinte kizárólag munkáltatód (fonököd) utasításai szerint, valamint munkád állandó, rendszeres, eloírt munkaidoben történik, a munkavégzéshez szükséges eszközöket a munkáltatód bocsátja rendelkezésedre, rendszeresen (havonta) kapsz munkabért, akkor minden valószínuség szerint munkaviszonyban állsz.
Ezzel szemben a polgári jogi szerzodések fo jellemzoje az önálló munkavégzés, illetve a korlátozott megbízói, illetve megrendeloi utasítás. A megbízási szerzodés alapján egy ügyet kell ellátnod (magatartási kötelem), míg a vállalkozási szerzodés alapján egy "munkával elérheto eredmény" létrehozására vállalsz kötelezettséget (eredménykötelem). Szemben a munkaviszonnyal a polgári jogi jogviszonyok általában eseti feladatra jönnek létre, ezért egyszeri alkalommal fizetett megbízási, illetve vállalkozási díj jár. Általában személyesen kell ellátni oket, de igénybe veheto közremuködo személy is. Jellemzo továbbá, hogy a munkát saját eszközöddel végzed.

 

Ezzel most alaposan ki is veséztük, hogy mik a törvényi feltételek. Összefoglalva: 15 év felett és 16 év alatt csak szünetekben és csak szülői engedéllyel és csak bizonyos munkákat végezhetsz (pl.: szórólapozás) a már felsorolt feltételek fennállása esetén. 16 és 18 év között szintén csak bizonyos munkákat végezhetsz és meghatározott időtartamban. 18 év felett Tiéd a világ Cool! Túlórórázhatsz, és bármilyen munkát elvállalhatsz amivel megbíznak, vagy amire képesítésed van.

 

 

Amint erről szó volt, az első munka ill. az összes munka első megkezdése előtt a beíratkozáson túl szerződést is kell kötnöd az adott munkára. Nézzük át ennek a szabályozását is:

 

A diákmunka-szerződés

Ha a munkáltatód nem alkalmi munkára venne fel (melynek részletes szabályait lásd az alkalmi munkavállalói könyvvel történo foglalkoztatásról és az ahhoz kapcsolódó közterhek egyszerusített befizetésérol szóló 1997. évi LXXIV. törvényben), akkor munkaszerzodést kell kötnöd, melyrol az alábbiakat kell tudnod:

    * A munkaviszony a munkaszerzodés megkötésével jön létre. A munkaszerzodést írásba kell foglalni. A munkaszerzodés írásba foglalásáról a munkáltató köteles gondoskodni. Ha a munkáltatód nem foglalná írásba a munkaszerzodésedet, akkor a szerzodés érvénytelenségére csak a munkavállaló - azaz Te - hivatkozhatsz, de csak a munkába lépést követo 30 napon belül.
    * A munkaviszony kezdete a munkába lépés napja, amelyet a felek a munkaszerzodésben határoznak meg. Erre vonatkozó megállapodás hiányában pedig a munkába lépés napja a munkaszerzodés megkötését követo nap. Abban az esetben fordulhat elo, hogy már dolgozol, de még nem írtál alá munkaszerzodést, ha a munkaszerzodés szóban jött létre közted és a munkáltató között, és még nem foglalta írásba a munkáltató.
    * A munkaszerzodésben meg kell határozni a személyi alapbéred, a munkaköröd, illetve a munkavégzés helyedet.
    * A munkaszerzodésben meg kell jelölni továbbá a munkáltató pontos megnevezését, címét, a Te neved és lakcímed, valamint egyéb munkaviszony szempontjából lényeges adatokat (pl. adószámot, hogy késobb ellenorizni tudd, hogy a munkáltatód bejelentette-e, hogy munkaviszonyban alkalmaz. Ha van lehetoséged, keresd meg a http://www.emma185.hu honlapot, ahol további információkat kapsz arról, hogy milyen módon kérdezheted meg ezeket a számodra nagyon fontos adatokat).
    * Meg kell jelölni, hogy ki a "munkáltatói jogok gyakorlója", azaz ki a fonök, kitol kapod az utasításokat.
    * A munkaszerzodésben nem kötelezo azokat a juttatásokat feltüntetni, amelyek a munka díjazásába beleszámítanak (pl. étkezési hozzájárulás, utazási költség-hozzájárulás, munkaruha-juttatás), viszont utalni kell rá, hogy esetleg kollektív szerzodésben, vagy munkáltató utasításban hol találhatók ezek a szabályok.
    * A munkaszerzodés megkötésével egyidejuleg tájékoztatást kell kapnod szóban, majd a munkaszerzodés megkötésétol számított harminc napon belül írásban
          o munkaköri feladataidról, illetve a munkakör betöltéséhez szükséges végzettségrol
          o az irányadó munkarendrol,
          o a munkabér egyéb elemeirol,
          o a bérfizetés napjáról,
          o a munkába lépés napjáról,
          o a rendes szabadság mértékének számítási módjáról és kiadásának, illetve
          o a munkáltatóra és a munkavállalóra irányadó felmondási ido megállapításának szabályairól,
          o arról, hogy a munkáltató kollektív szerzodés hatálya alá tartozik-e,
          o a munkáltatónál képviselettel rendelkezo szakszervezet megnevezésérol, illetoleg arról, hogy a munkáltatónál muködik-e üzemi tanács.
    * A munkaszerzodés megkötésekor át kell nyújtanod a személyi igazolványod, az iskolalátogatási igazolást, a TAJ számot tartalmazó igazolványt, ha még nem töltötted be a 16. életévedet, akkor törvényes képviselod írásbeli engedélyét ahhoz, munkaszerzodést köss, és az adóazonosítási jeledet, valamint meg kell adnod a bankszámlaszámodat is, ha a munkáltató másképp nem tudja megoldani a munkabéred kifizetését (bár ilyen összegu készpénz általában minden kasszában rendelkezésre áll, foleg fizetés táján...)
      Ezekkel kapcsolatban fontos tudnod, hogy:
          o személyi igazolványt minden 14. életévét betöltött magyar állampolgár kap,
          o TAJ-száma minden magyar állampolgárnak van (a születéskor Te is megkaptad, a szüleid biztosan megorizték, hiszen ha beteg voltál, ennek alapján kaptál orvosi ellátást!),
          o az adóazonosító jelet az APEH-tol kell kérni (az APEH sok településen muködtet ügyfélszolgálati irodát, de kisebb településeken a helyi önkormányzat segít az ügyintézésben),
          o bankszámla minden banknál nyitható (ma már nemigen van olyan település, ahol ne muködne csak egy a számtalan bank közül, de vannak takarékszövetkezetek is, amelyek lakossági bankszámlákat is kezelnek, és egy kisebb településnek is van ilyen takarékszövetkezete!).

A munkaszerzodés megkötésével tehát létrejön a munkaviszony, amely alatt a munkáltatód köteles betartani a fiatal munkavállalókra (18. életévüket be nem töltött munkavállalók) vonatkozó Munka Törvénykönyve szerinti szabályokat, és emellett a különbözo munkavédelmi szabályokat is, amelyeket vagy egyéb jogszabályok tartalmaznak, vagy a munkáltatónál érvényes munkavédelmi szabályzat. Ezekrol tájékoztatást kell kapnod, és azt is tudnod kell, hogy nem végezhetsz olyan munkát, amely egészségedet veszélyezteti, vagy rád bármilyen módon káros.
Mivel kevesebb élettapasztalatod van, mint általában a többi munkavállalónak, nagyon sok kellemetlenségtol, további pereskedésektol kíméled meg magad, ha megkéred szüleidet, hogy olvassák át a munkaszerzodést, de talán az se árt, ha személyesen beszélnek a munkáltatóval. Nem kell azt gondolnod, hogy nem vesznek "felnottszámba", de egy felnott jobban észreveszi, ha a munkaszerzodés hiányos, vagy megtéveszto!
 
Forrás: Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium


Tehát azt mondhatjuk, hogy túl vagyunk a papír ügyeken tisztában vagyunk a jogainkkal. Nézzük akkor most azt, hogy mik is a kötelességeink.

Tehát ha elvállaltuk a munkát akkor kötelességed azt a Tőled telhető legnagyobb komolysággal és teljesítménnyel el is végezni.

Első szabály oda kell érned időben. Indulj el korábban, inkább érj oda fél-negyed órával hamarabb (legalább az első alkalommal), hiszen még el is kel, hogy mondják, hogy mi is lesz pontosan a feladatod. Az is lehet, hogy érdemes válto ruhát vinned, akkor pedi idő az átöltözés is.

Fontos, ha bármi oknál fogva nem tudnád ellátni a munkát, akkor azonnal és késlekedés nélkül értesítd erről az iskolaszövetkezetet vagy azt a személyt, akivel megkötötted a szerződést!

Miért fontos ez? Egyrészt mivel akkor esetleg más szívesen megcsinálja azt a munkát, ha viszont nem szólsz, akkor egy másik rásad ezzel eleshet a munkától.

Ezen kívül, ha az a cég, ahova nem érkezel meg csalódik a diák munkavállalókban a diák munkaerőben, akkor könnyen lehet, hogy soha többé nem fog ilyen megoldáshoz nyúlni; Ezzel pedig lehet, hogy több tíz vagy éppen több száz másik diáktók veszed el a munkalehetőséget! Ne tégy ilyet soha! Hiszen sokan nem passzióból zsebpénzért mennek el dolgozni, hanem mert tényleg szükségük van nekik, a családjuknak arra a pénzre!

 

Memo (díjjazás, bérek, kritikus helyzetek) :

2008-ban:

* A minimum órabér nettó 397 Ft / óra

* A minimálbér nettó 69e Ft  / hó

* Ha érettségizel, akkor június 30-án megszűnik a diáksátuszod

* Ha továbbtanulsz, akkor szeptember 1-el vagy 15-el, ahogy az iskola kiadja az igazolást, ismét él a diák státuszod

    azonban sajnos a köztes időben nem vagy diák, így diákmunkát ebben a formában(!) nem végezhetsz.

* Azonban kiskönyvvel bárki, bármikor dolgozhat (természetesen az életkori megkötések mellett). Azaz ha épp halasztasz, végeztél (érettségi, diploma)  vagy bármi okból nem vagy diák akkor is dolgozhatsz ezzel a megoldással.

* Iskolaszövetkezetenként változó, hogy hajlandóak-e kiskönyvvel foglalkoztatni a munkavállalókat.