GYIK
Hátrányok PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. május 05. kedd, 19:14

Nos igen a hátrányokról viszonylag ritkán esik szó; Pedig erre is fel kell készülni, ill. számolni kell vele. 

Mik is ezek a hátrányok.

Egyrészt természetesen rengetek kellemetlen meglepetés, új és esetleg kellemetlen élmény érhet, ha most kezdesz el először dolgozni. Erre fel kell készülni, hogy a munka az nem szórakozás, vagy legalábbis ritkán találkozik ez a kettő egyszerre.

Tehát készülj fel, hogy csak akkor ehetsz, ihatsz, mehetsz el a mosdóba, ha szünet van, vagy arra külön engedélyt kapsz. Természetesen ez nem egy fegyenctábor, de a munkahelyen azért megkövetelik a fegyelmet.

 

Eseténként előfordul, hogy a felnőttek, vagy felnötebbek, akik már régóta ott dolgoznak,  nem fogadnak be rögtön. Ilyenkor időt kell hagyni nekik és magadnak is, hogy kicsit összecsiszolódjon a csapat az új jövevénnyel.

 

És természetesen ne felejtsük el a legfontosabbat, hogy Te diák vagy, azaz az elsődleges dolgod, a Te munkád a tanulás. Így ha iskola  mellett dolgozol, akkor mindenképp lebegjen ott a szemed előtt, hogy bizony a munka miatt nem szabad elhanyagolni a tanulást. Ezért aztán ha dolgozol, akkor Neked mindkét helyen egyaránt helyt kell állnod, méghozzá derekasan, hogy ne érhessen kritika egyik helyen se. Így nagyon oda kell figyelni, hogyan osztod be az idődet és az energiádat.

 

Módosítás: ( 2009. május 06. szerda, 07:50 )
 
Előnyök PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. május 05. kedd, 19:14

Nem is gondolnád, de számos előnye van annak, ha nem csak a diploma vagy az érettségi, vagyis a vég bizonyítvány után állsz neki először dolgozni ill. egész pontosan munkát keresni.

Bizony, mert először is munkát fogsz keresni. Lehet, hogy csak 1-2 hétig, de az is lehet, hogy több hónapig fogod keresgélni először azt amir igazán vágysz, majd ha ilyet nem találsz, akkor bizonyos idő után lentebb adod a mércét.

 

Szóval ha már az iskolás évek alatt, ha márkor nem is, de a nyári meló alatt mindenképp érdemes kipróbálnod magad valamilyen munkán. Megtanulod, hogy milyen viszonban kell lenni a kollégákkal a főnökkel vagy más cégek alkalmazottaival. Figyelj meg mindent, tartsd nyitva a szemed, hiszen egyszer majd Te leszel az a felnőtt akihez érkezik egy diák és megkérdezi, hogy jól csinája-e amit csinál!?

 

Itt most még ha nem is felelősség nélküld, de mindenképp kicsit szabadabban teheted meg az első szárnycsapásokat.

 

Hidd el megéri, hogy amikor elvégzed a sulit, akkor már ezekkel a tapasztalatokkal felvértezve állsz neki munkát keresni, esetleg pont annál a cégnél ahol már diákként is dolgoztál. Esetleg ez előn, jó pont is lehet egy felvételi elbeszélgetésen, hogy Te már ismered ott a viszonyokat, nem egy teljesen idegem embert kell, hogy betanítsanak.

Módosítás: ( 2009. május 06. szerda, 07:44 )
 
Mit tegyek? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. május 05. kedd, 19:13

Feltöltés alatt! 

 

Nem kaptam meg a fizetésem!

 

Nem annyit kaptam amennyit vártam!

 

Nem tudom mennyi az órabérem!

 

Kérdésem lenne! Kinek tegyem fel?

 

Azt mondják, hogy majd később kapom meg a pénzem!

 
Kötelezettségek és Jogok PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. május 05. kedd, 19:12
Hát igen, direkt ez a cím, és nem jogok és kötelezettségek. Miként a felnőtt életben itt is mindkettővel érdemes tisztában lenni.  Hiszen egyrészt véd a törvény és pontosan meg van szabva, hogy mit és mennyit dolgozhatsz az életkorod függvényében. Másrészről pedig ez kötelezettségeket, felelőlősséget is ró Rád. Amennyiben például hosszabb távra tervezel, akkor mindenképp tartsd szem előtt, hogy az emberek, a munkaadód, főnökeid a munkád alapján fognak megítélni. Tehát csak akkor számíthatsz esetlegesen jobb munkára előléptetésre, ha a rád osztott feladatot megfelelően, határidőre elvégzed.
Módosítás: ( 2009. május 06. szerda, 07:50 )