Első munkavállalásom

Első munkavállalásom!

 


A cikk írása folyamatban van, a részletes információk a többi menüpontban találhatóak. Ez az oldal csak összefoglalás az első munkavállalás esetére.

 


 

Ezt a cikket elsősorban azoknak szánjuk akik idén (nyáron) jutnak arra a döntésre, hogy munkát vállaljanak. Nem tekintünk át minden egyes részletet ezzel kapcsolatban, hiszen a többi menüpontban részletesen taglalva van a munkavállalás feltételei, stb.

 

Tehát: "Most vállalnék először munkát, mit tegyek?" Első és legfontosabb, hogy betöltött 18. (illetve 16.) év szükséges a munkavállaláshoz, ha ez nincs meg akkor nem vállalhatsz munkát és nem is érdemes.

 

A másik legfontosabb dolog, hogy olyan helyen vállalj munkát, ami megbízható helynek tűnik azaz a munka végén, a következő fizetési napkor nehogy meglepetés érjen! Ennek egyik alapfeltétele, hogy a munka megkezdése előtt szerződést kell kötni. (Ez tartalmazza a munka leírását és a díjazás mértékét is!)

 

A munkavállaláshoz a megfelelő életkoron és a szerződésen kívül szükség van még adószámra és bankszámla számra is. Azaz ezeket is el kell intézned a munkavállalás előtt. Így irány az APEH helyi kirendeltsége és egy szimpatikus bank!

 

Jellemzően  az iskolaszövetkezeteken keresztül lehet munkát vállalni, de természetesen más cégekhez és vállalatokhoz is el lehet menni dolgozni. Arra kell csak figyelni, hogy szerződés legyen, ami garantálja, hogy meg is kapd a pénzt! (A szerződésben tisztázni kell a munkát és az érte járó fizetésnek a mértékét, figyelem van órabéres és teljesítmény béres munka is!)

 

 

Ha már minden papírral rendelkezel és van is olyan munka amit szívesen elvállalnál és a szerződést is aláírtad, akkor már csak arra kell figyelned, hogy a munkát a lehető legjobb minőségben a legjobb tudásod szerint végezd el!

 

 

Folytatjuk....